Carina Sundberg

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 27 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 13 #6714

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Ola är uppvuxen i en frikyrka där man betoner mer den heliga andens närvaro som man gör i det flesta frikyr.Deras syn på den heliga andes helande är mycket starkt, lite åt att Gud botar alla och helar alla även de som har olika funktions hinder. Detta har gjort mig så arg, Man kan inte bestämma över vad Gud ska göra, helar han någon så är det hans vilja. Be för varandras hälsa det ska man, sen är det Gud själv som bestämmer om man ska bli frisk eller inte. Han kan underlätta för den personen på många sätt utan att ta bort själva symtomen. Genom alla de personer du har möt på vägens gång och de ekumeniska mellan olika kristna grupper där katolska kyrkan var med samt Patrik som börja betyda mycket för dig gör att man börjar tänka efter vad som skiljer de olika kyrkorna åt, den lutiska och den katoliska och synsättet dem har på biblen och dess lära och hur man utövar detta i praktiken. För det finns skiljnader i hur de tolkar den. Som kyrkan ser ut i dag där inte själva kyrkan följer de som biblen står för angående man och kvinna. Men där fri kyrkorna mer står fast vid tron om detta. Dina tankar som du hade och de frågor du bar så kan jag tänka mig att mycket av dem fick du svar på via katesesen med Patrik och den berördhet du fick från den Dominikanska klostret, korset och diakonen som sjöng och rappade på ungdoms mötet. Den katolska kyrkan står fast i sin grund och ger trygghet och att Guds lidande har en stor betydelse för många som har olika sjukdomar och andra funktionshinder och även för oss andra med. Han vet vad lidande är som dog för oss samt han levde som människa här på jorden, så han om någon vet vad vi går igenom här på jorden. Vi står ej själva han bär vårat oke åt oss. Något som jag tog ila vid mig det var att du inte fick vara den du var när du var ung utan de höll på hela tiden med detta handpåläggning på dig. Be om mirakel att du ska bli frisk. Bedjande är ej fel utan hur det gjorde det.
  Guds frid med er alla
  CS

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 11-12 #6693

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Här gick jag på överskriften chocken.
  Ola själv är uppvuxen i en frikyrklig församling där bönen och lovsången är viktig inte i början för de fanns många frågeställningar i hans uppväxt angående kyrkan och tron. Genom att jag själv har varit sökande och gått från kyrka till kyrka. Endå är jag konfermerad i svenska kyrkan. Men ju äldre jag blev såg jag hur svenska kyrkan förändrades i tankar och även splittring inom den svenska kyrkan. Fick kontakt med pingst mycket tidigt via en en kör som åkte runt i skärgården och sjöng och prisade herren, hade kontakt en längre tid med en av dem från Umeå pingst kyrka som även har varit på tv. Vi bollade mycket om tron och vem var Jesus och var stog kyrkan i förhållande till biblen. Sen tappa jag kontakten flyttade efter gymnasiet till Östergötland där jag blev vän med en från frälsningsarmén och började följa dem på möten av olika slag, men kände mig ej hemma där, Hade bible studier med Jehovas vittnen i 10 år men kände detta var ej min grej,,. Mina tankar skildes mycket från deras. Jag testade baptist kyrkan ett tag kände mig ej hemma där heller riktigt. Sen fick jag kontakt med en av min dotters vänners föräldrar och hon fick mig komma på ett av deras möten i pingst. Just då kändes de bra men de fanns fråge tecken om varför folk lyfte sina händer och prickade och ropade på herren och tungetalet som var mig främmande. Jag döpte mig efter en tid men sen hände det något inom mig en religiös kris så jag började studera islam och var inne för att koventera. Men hamnade i en sitvation som gjorde att jag verkligen fråga satte islam, jag bad om hjälp från herren vad vill du med mitt liv. Det slutade att jag fick böne svar och efter 10 år var jag tillbaka i pingst och var aktiv gick kurser med mer. Den verkliga resan började när jag började på Marias folkhögskola och börja läsa på distans biblen med Björn mycket föll på plats, många frågor jag ej hade fått svar på kom ner dumpande den enna efter den andra. Samtidigt började min fråge sättning av hur min kyrka såg på biblen och deras tolkning och hur gudstjänsterna var Detta fortsatte sagta ta form inom mig, sedan efter det började utbildningen katolsk filosofie som öppnade upp nya syne sätt att tänka vem gud är. De slutliga var de som hade konverterade, där öppnade nytt tankesätt för mig hur står kyrkan tillförhållande med biblen. Vad skiljer den lutherska kyrkan till den katolska. Såg jag tog mig till den katolska kyrkan. Jag känner mig trygg i kyrkans normer den är klar och tydlig. Även om jag frågesätter så står endå kyrkan fast i sin grund som finns i katesesen.Sen så känns det bra att man har helgonen som hjälper till att be för oss. Sen att man har Jungfru Maria som man kan be om hjälp, att be för mig, Det känns skönt. Så det är en spännande resa som har tagit form i mitt liv och det känns så skönt.

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 9-10 #6660

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Den katoliska kyrkan tror på Maria som allas moder. För alla koventiter är hon en riktig mor som vill enna hennes barn närmare hennes son Jesus Kristus. Alla behöver en mor som man kan komma till, dom ger en den modiga kärleken som hon gjorde till sin son. Hon vill bara vissa oss vägen till paradiset så vi alla ska få en chans att få komma ditt och få leva tillsammans med våra herre.

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 8 #6573

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Gud välsigne er alla.

  Måste mirakel hända i ett kriser samfund så som det gjorde i det nya testmentet. Många i frikyrkan tror att det som hände i nya Testamentet ska hända på samma sätt i dag, de ser inga gränser i jesus helande Jesus själv säger be för varandra, smörj med olja på den sjuka och be. Detta betyder inte att alla bli helade och friska. Det är Gud själv som bestämmer detta, inte människor. Vi kan inte tvinga Jesus att hela någon utan han healar dem han vill ska bli helad. Gud är närvarande med den heliga anden i hemmet och i kyrkan och han vill vi ska be för varandra och för de som är sjuka. Men det betyder inte att det sker mirakel hela tiden, de gjorde de inte på jesus tid heller. De fanns folk som dog då med som idag,men bönen kan hjälpa på andra sätt, har man smärter kan man få mer ork till att bära denna smärta som man har. Sen att de finns folk i frikyrkorna som lever punktligt i detta att Gud botar genom bönen och handpåläggning så som han gjorde när han gick här på jorden, då är man ute och cyklar. Gud kan ingen styra. Mirakel sker varje dag på olika sätt, men de är faden själv som bestämmer inte vi människor.

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 8 #6549

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Guds frid med er.
  Något som jag såg i denna berättelse var en röd trå hur Gud använde olika människor i Hans uppväxt. Från morföräldrar som bad kvällsbön som lede till att även han började läsa gud som haver barna kär. Sen utbytesstudenter som kom till hans familj och när han själv blev utbytesstudent i USA, där fick han stötta på olika kristna samfund som han tog med sig hem. Sen reliogonsläraren som tyckte att han skulle bli präst. Sen hans vän som vittnade till att han hade blivit frälst och hans far. Han själv började söka kunskap om gud och blev själv troende och börja studera teologie och blev pastor och startade livets ord.

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 7 #6526

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Tro är ett beslut, ja det är det. Men jag själv tror att tron finns redan där när vi födds, sen är det upp till varje person hur vi vill bruka den. Gud har i alla tiden petat på oss människor och väglet oss, troende eller icke troende. När det händer något allvarligt så kallar ofta personen på en övremakt. Det handlar också om hur öppen man är själv och att man har en ödmjuk hjärta i sitt beslut att de finns något som har skapat allt. Inget kan inte komma från inget utan att det finns en övre makt som är större en vad vi kan tänka,en Gud.
  Anden ledning, yttreleding och indreledning.
  Här känner jag igen mig i Sofia att gå från kyrka till kyrka denna vandring. Fast att mycket känns bra så har det fattats något inom mig. Min resa i studierna den kunskap jag har fått har fått mig att vakna och man börja fråga sätta saker inom sig själv. Vad är det som fattas för att du ska kunna känna att du har kommit hem. Vad är det din själ behöver,Mer en guds ord. Där har jag fått en Andlig ledning genom den kunskapen jag har tagit till mig från Sofia,den indre ledningen har jag fått av den heliga anden som har sätt till att jag kom till den katolska kyrkan. Jag växer hela tiden med att jag vill lära mig nya saker som har varit okänt för mig. Man får verkligen känna en närhet till gud i gudstjänsten som jag ej har känt innan där även jungfru Maria har en viktig roll.
  Gud välsigne er alla
  CS

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 6 #6482

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Möta Jesus i det utsatta
  Vi har i de olika frikyrkorna förre detta missbrukare. Som verkligen enligt vad de har berättat varit så långt ner en människa kan bli på olika sätt. Där Gud har sänt en person till denna person, och har verkligen kommit till räddning för denna . Där någon har bryt sig och gett en hjälpande hand och där personen har fått bett för denna människa.Där bönen verkligen har fått kommit in i denna persons själ och ge läkning och frälsning,som istället kunde ha lett till döden för denna person.En del människor måste komma enda ner för att få en mjukare själ och bli mottaglig för herren.

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 5 #6413

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Gud handlar på olika sätt med oss alla, troende och icke troende som han gjorde med Sofia som sedan tog steget till att bli nunna.
  Gud hade en upp gifte för Sofia som ingen visste utom Faden själv. Han till lätt henne leva som man gjorde som ungdom på 60 talet, samtigt var hon redan som barn inte rädd att gå över gränser med att testa på saker. I tonåren lyssnade man ofta på beatelse och andra musiker och de var även en tid där många rökte på och använde LSD för att få ut mer av den musiken som spelades. Det var en livskult som många hade enda in på 80 talet. Sofia var en av många som flydde in i den väld som dessa troger gav. Den lede endast till en kortvarig bortgång från det vardagliga. Någonstans fanns det en längtan efter något större men hon visste inte riktigt var det var. Hon och en vän reste till Australien för att jobba med apelsin odling där stötte hon på två killar. hon lärde känna. Hon fick tycke för en av dem och de var den killen som väckte upp det andliga inom henne, när han berättade om sin tro och biblen. Det blev inget mellan dem han skulle vidare efter ett tag till Indien med sin kompis och hon åkte till baka till Sverige. Ju längre tiden gick så öppnades hennes ögon för Gud och vem han var genom hon började läsa biblen. Det sluta med att hon åkte till Indien och gick på de gater som Moder Teresa gick och fick se alla de fattiga och sjuka. Där kände hon en samhörighet med dessa människor.De slutade med att hon själv blev Nunna och gick i kloster. Så Fadens vägar är olika för oss alla.
  Guds frid vare med er alla
  CS

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 4 #6391

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Jag tycker det som Gunnel Vallqvist tar upp är viktiga frågor. För det är viktigt att få igång en diskution inom olika områden. Man kan inte bara sitta och säga ja tack till allt. Men det är endå viktigt att man försöker hålla sig inom ramen av sin tro. Man har rätt att till fråga sätta saker man tycker är fel, som detta om varför de inte finns kvinnliga präster inom den katolska kyrkan. Där Johannes Paulos ll sa nej till kvinnliga präster. De han herrleder till är att Jesus valde endast män som apostlar. De är samma som Påven Fransiskus herrleder till. Men de som förespråkar kvinnliga präster inom den katoliska kyrkan ser fram imot att någon gång kommer de kanske att ändras. GUNNEL Vallqvist har tagit upp många frågor inom den katolska tron och fråga satt de hon har tyckt varit fel och rätt. Men de är endå viktigt att kyrkans grund står trygg i alla frågor som kommer upp i de fråge ställningar folk har utan att tillägga eller ta bort något i de som biblen föreskriver. Sen kan man underlätta som detta med preveltidmedel som kyrkan för var negativ med i början . När kvinnor gick och gjorde illegal abort och satte sin hälsa på spel som heller ej vad bra. Så man kan underlätta och hitta andra vägar utan att ändra biblens skrifter..
  CS

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 3 #6376

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Åter till källorna mässa på modersmål.
  I aposlarna1:8
  På pingst dagen kom den heliga anden över lärjungarna och även andra som följde Jesus. Det var uppfyllt av Jesus löfte am att de skulle få kraft om att de skulle få kraft p h bli hans vittne. Genom den heliga anden kunde folket prata olika språk och förkunna Guds evangelium o olika länder. Guds mening var att alla skulle få ta del av Guds ord. Men med tiden började man ha gudstjänster på latin och de gjorde att de som ej var läskunniga och skolade kunde ta del av Guds ord. Där anser jag kyrkorna gjorde fel, för gud ville att alla skulle få ta del av den heliga skriften ej endast vissa personer. Idag predikas Guds ord i alla länder samt vi har även biblar på olika språk. Målet för Gud är att alla ska få chansen till att bli räddade innan slutet kommer. Genom att döpa sig i fadern och sonen och den heliga ande.Den heliga anden var med Jesus till slutet. Han förbereder Guds folk för
  Guds ankomst tills han kommer.
  Guds frid med er alla
  CS

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 2 #6305

  Carina Sundberg
  Deltagare

  1 Misstänksamhet mot den negativa bilden av den Katolska kyrkan.
  Vi har varit katoliker längre en vad vi har varit protestanter. Den bilden hon fick av skolans undervisning i katolska kyrkans lära i religinkunskapen var hemsk, en smutskastning anseer jag. Men de har alltid varit så att olika religioner smutskastar varandra som detta fallet når vi lever i en protestantisk land.Har själv hört katoliker som har konventerat till protestantismen, hur de klagar på den Katolska tron och kyrka. Även om det ej passar dem så behöver man ej smutskasta tron och kyrkan. Jag tror att Gud redan hade lagt en plan för Ellen Valkqvist redan när hon föddes som började ta form när hon var med sin farmor i den protestantiska kyrkan när hon inte vill att gudstjänsten skulle ta slut. Hon blev berörd av Guds ande och hans kärlek och vill vara i den känslan. På något sätt följde detta henne genom åren upp i skolåldern. HON läste in för konfimation men kyrkan kunde ej ge det hon letade efter och samtidigt ge henne den känslan hon saknade med Gud.De som triggade igång det var just de när de hade religion, där hon börja fråga sätta om detta var sant eller ej de som var skrivet. De lädde till Dominikanerna i Stockholm där hon fick undervisning av prästerna,uppsala universitet mötet med jesuiten som betydde mycket för henne och även andra på resans gång som lede till att hon konviterade. Så det som skolan hade sagt om den Katolska kyrkan och dess tro var ej så som hon själv upplevde det utan tvärtom, hon hade hittat hem. Grunden till konverteringen var att hon tyckte att de interlektuella övertygelsen om den Katolska läran och hållfasthet var sann. Hon gjorde helt rätt. Man ska ej stanna i något som ej känns rätt.

  2 Liturgins mystik och skönhet

  För mig är ligurgin att få komma närmare gud och bli ett med honom. Känslan av mystik är något jag kan känna i hans uppståndelse , ja skönhet är den vackra musiken vi sjunger när vi prisar faden. Visst kan kyrkan vara vackert dekorerat men man känner endå en kall och naken känsla som något saknas. Så på något sätt kan jag förstå varför hon konverterade.,man känner sig inte riktigt hemma.
  Må gud välsigna er
  CS

  som svar på: DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 1 #6222

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Hej
  Mitt mamn är Carina Sundberg 60 år snart fyllda,bor i Motala. Jag är sjukpensionär. Mina intressen är att lära mig mer inom religion, historia. Har läst tidigare här naturvetenskaplig teologie, filosofie ut ifrån katolicismen och nu detta. Man blir aldrig för gammal av att lära sig nya saker. Detta ska bli en spännande termin. Gud välsigne er.
  CS

  som svar på: Olas problematisering & läxa – 11 #6130

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Hej Ola här kommer föra veckans läxa.
  Genom 3enigheten som vi har tagit imotgenom dopet. Så har vi faden själv samt hans son Jesus Kristus, som själv blev människa genom Jungfru Maria och sen har vi hjälpare den heliga ande. Genom att vi har tagit imot den heliga anden hjälpare så är han en länk mellan mig och gud. Han hör mina böner och svaren kommer med den heliga ande till mig för utan honom skulle jag ej förstå allt vad gud säger. Den heliga anden hjälper mig till att göra gudsvilja. Han är min ledande hand. Man ber om den heliga ande när man ska läsa biblen,flr att förstå vad biblen vill säga mig. Så man måste ha tagit imot de alla och tro på detta för att de ska bli levande för en själv.

  som svar på: DEL 11 LÄXA FRÅN BJÖRN #6129

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Carina Sundberg
  Hej Björn här kommer föra veckans läxa
  Onskan i välden
  Vad är Onskq, här kan man gemflra med jättar och demoner som står skrivet om i bilen. När man ser världens onska, kan de ses som världens jättar som gör oss små. samtidigt rädda och gör att vi ek kan rå på det som händer i världen. Som klimatet som håller på att ändra hela jorden och billig handelskraft och illiga råvaror, pandimin som stannade upp nästan hela välden. Dessa lir som jättar som vi ej kan rå på även om vi försöker klarar i ej av detta,det gäller en klimat frågorna att vi vill tänka miljövänligt h mer rättvist. De gäller även våra privata problem som kan växa sig stora i vårat indre,som ohandeliga jättar som vi ej rår på. Marin Luther sa en gång. Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människans tystnad. De handlar ej om att själva ondskan i sig själv, de handlar ej om jävlar med hon eller demoner eller fysiskt finns jättar. Ondheten är en kraft som finns i denna väld i och genom människan. Vi som är troende vi tar detta på allvar denna önskan. Itrosbekännelsen sägs förutom Jesus, två personer till Maria som gick in i körleksglädje och slätter.. Men hon sa endå jaoch födde den yttersta Godhet till välden. Pontus Pilater som hade makten under den tiden som tvådde sina händer och lät Onskan ske och vände sin rygg till en människas lidande. GÖR VI SOM Maria och kommer med kärlek och ej som Pilates. Vi vet att båda dessa finna och därför ber vi vår toisbekännelsen. Gud svar är ej att ta bort allt ont nu, utan att han själv ska bli människa och gå in i kampen som en av oss. För att ge oss all hopp och för att ge oss styrka. Han gick själv in i våra kamp här på jorden.Gud tog platsen i din gestalt. Onskan kommer att försvinna när hans tid kommer, när han ska komma en gång för alla tillbaka och ta denna kamp mot den. Så vi ska få leva i det paradis han har lovat med honom.

  som svar på: Olas problematisering & läxa – 12 #6126

  Carina Sundberg
  Deltagare

  Jag började tidigt att gå mellan kyrkor och lära mig vad de stog för. Tog bible studier i många år i Jehovas vittnen, men med tiden ansåg jag att jag ej kunde stå för deras filosofie. Följde min dotters klass kompis till pingskyrkan och trivdes där och sedan vuxendöptr jag mig där. Men hamnade i en tid med många tankar och visste ej vad jag själv trodde på och vad jag sökte. Då jag började studerade islam från grunden och var på väg att konventet men något skrek ut ett starkt nej, samtidigt hade jag sätt hur mina vänners män behandlade sina kvinnor och det kändes fel. Så jag bad om hjälp AB vår fader i himlen att vägleda mig och ta bort denna vilsna själ jag hade. 14 Dagar efter stog jag utan för pingst och sen har jag varit kvar där. Men fortfarande är jc intresserad och vill lära mig mer om vem Gud är för man blir aldrig full lärd och samtidigt stärker man i sin tro som jag har gjort. Så man blir aldrig full lärd vem Gud är. Sen var bönen kan göra för människorna omkring en är helt fantastiskt.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 27 totalt)