Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #5725

   Gloria C. Lattke
   Deltagare

   Att vara är att relatera? 16/9

   Vi relaterar ständigt saker, situationer, känslor, människor och varelser. Detta kan hända p.g.a egna erfarenheter eller upplevelser som finns kvar i vårt minne eller saker som vi har lärt oss i vårt liv. I den verkligheten som jag lever i just nu kan jag ha samlat en del idéer, begrepp, reflektioner o.s.v som inte behöver vara exakt likadana jämfört med andras. Jag tycker att vi behöver utgå ifrån en punkt, vår egen verklighet (Björn sa det), våra egna upplevelser, värderingar…men samtidigt behöver vi förstå därute att vår utgående punkt kan vara annorlunda än andras eller visa skillnader och avvikelser.
   När vi står framför en annan människa (vi båda är människor, dessutom personer) är det nödvändigt att förstå varandra i våra skillnader om ett tema eller om en världsbild. Tillsammans måste vi hitta ett sammanhang som är gemensamt för båda och kanske för andra. Vi kan komma överens om många punkter och vara oeniga i andra, eller tvärtom. Precis som Kant sa, människan är ett mål i sig. Att vara människa (det finns många människor i världen) får kategorin person p. g. a. sin autonomi och värdighet – moralisk och rationell -, något som inte kan användas för att försöka få ett annat mål, utan att visa respekt och erkännande. En annan sak är, om alla människor är personer? Enligt Kant var att vara moralisk och rationell, men har vi alla samma koncept?
   Kort sagt: För att förstå andra är det nödvändigt att ställa sig i deras situation. Likaså de andra mot mig.
   Att vara är att relatera? Nej, om jag inte räknar med andra världsbilder, om jag tvingar mitt sätt. Ja, om jag ställer mig i andras sätt att se livet på för att öka min förståelse. Med tanke på Olas problematisering, jag menar inte att påståendet är både falskt och sant, utan att det finns nyanser.

   Det var inte lätt, jag vet bara att jag inte vet någonting.

Visar 0 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.