PROFETERNA UPPGIFT NUMMER 10

Etiketter: 

Visar 10 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #7533

   Ola Samnegård
   Moderator

   Läs Hes 37. Vad kan dessa ord säga om det kristna hoppet idag?

  • #7534

   Richard Bittner
   Deltagare

   Lovad vare Jesus Kristus!

   Den Katolska kyrkans katekes lär oss att vi alla får en gång våra kroppar tillbaka. Det blir exakt de samma kropparna som vi har nu dock med den skillnaden att de kommer att vara i ett perfekt skick. De kommer till och med att bestå av de samma partiklarna som nu trots att kropparna har under tiden hunnit att bli till förtorkade benknotor som i Hes 37. Hur blir detta möjligt? Vi vet att materia förloras inte, den bara omvandlas. Så säkerligen kommer alla de partiklarna från våra döda kroppar finnas någonstans i världen och de ska ”bara” på Guds befallning hitta tillbaka. Detta kan kännas galet men notera vad nobelpriset i fysik 2022 utdelades för. Man upptäckte att de partiklarna som befinner sig i ett så kallad sammanflätad (eller gemensamt) tillstånd ”beter sig” på samma sätt trots att det kan finnas stort avstånd mellan dem. Detta fungerar tack vare någon okänd inbyggd kod. Jag tillåter mig att fantisera lite. Låt oss säga att alla de partiklarna som den enskildes kropp är uppbyggd av skulle befinna sig i sådant ”stort gemensamt tillstånd” som gör att de alla blir helt unika och specifikt markerade och nästan att säga ”skräddarsydda” för varje individ. I så fall det skulle kvitta om en del av dem efter kroppens död stannar kvar i graven eller flyger i luften eller har blivit inbyggda i växter osv. Alla de partiklarna ”vet” dock att det hör tillsammans och kan tänkas vara redo att hitta tillbaka på var sin egen plats i kroppen om Gud skulle kalla.
   I ljuset av detta är jag benägen att tro att precis så var det fallet med alla de förtorkade benen i Hes 37, nämligen att alla de döda har fått sina kroppar återuppbyggda av sina egna redan spridda partiklar. Vill jag fantisera ännu mer då vg se Hes 37:7 när ben rasslandes sattes till ben och fogades samman. Säkert har varje person fått slutligen tillbaka sina egna ben och inte den bredvidliggandes.
   Ola, på din fråga skulle jag svara så att Gud är inte gud för döda utan för levande, ty för att för Honom är alla levande Lk 20:38.

  • #7535

   Ricardo Pillay
   Deltagare

   Jag vet inte om jag har förstått frågan rätt. Hesekiel skulle trösta Judarna med budskapet att en messias skulle komma och föra samman nationen Israel.
   Samma messias som Judarna fortfarande väntar på ska komma.
   Vad kan orden i Hes 37 säga om det kristna hoppet? Vi har redan tagit emot Jesus budskap och vårt hopp måste väl vara att så många människor världen över ska höra evangeliet,tror på Hans ord, och bli frälsta så att vi kan dela den sanna glädjen i Kristus.

  • #7536

   Gloria Lattke
   Deltagare

   Genom Hesekiel talar Gud för att ge hopp. Det finns hopp idag? Ja, det finns om vi lyssnar på Gud, om vi ber och pratar med Honom. I kristider som nu (krig, inflation, sjukdomar, naturkatastrofer, politiska och religiösa institutioner som vinglar m. m). Hopp är att om vi ser misär och elände ska vi vända oss till Gud och lyssna på Hans ord och få tillbaka fred, goda relationer, hälsa, förståelse mellan länder, hjälpa och dela med andra… vårt hopp finns i Gud och inte i materiella saker. Tack vare den Helige Anden kan vi få tillbaka det som vi hade förlorat.

  • #7537

   Det finns hopp, och vi får aldrig ge upp hoppet. Eva S

  • #7538

   Jonas Alberg
   Deltagare

   Denna uppgift passar utmärkt denna näst sista söndag under kyrkoåret, då temat i mässan var just kring de eskatologisks frågorna , om än just denna söndag med utgångspunkt i andra texter . Att benknotorna i Dalen åter skulle få liv är sannerligen svårt att förstå – Vissa saker kan vi människor göra, men döden rår vi inte på, detta går bortom vår förmåga. Att döden skulle kunna övervinnas är enbart möjligt i trons och hoppets ljus, och det kommer av anden … /Jonas A

  • #7539

   Carina Sundbetg
   Deltagare

   Guds vare med eder

   Hoppet finns i endast Jesus Kristus ingen kommer till fadern utan att pasera mig.Genom tron och att vi är döpta genom vatten.De kan vara ett helt dope i vattnet samma som Jesus gjorde eller med vatten på huvude.Det viktigaste att man har tagit imot Jesus i ens liv och med honom fylls vi med den Heliga ande som vägleder oss. Det är viktigt att så många som möjligt blir frälsta och räddade innan slutet närmar sig.De som har dött ska åter uppstå och få sin dom.Gud har skapat oss så han vet varje person hur vi ser ut,han kommer åter att skapa dig exakt som du såg ut.De är inget vi behöver oroa sig för, allt står ner skrivet hur allt ska gå till.Det gäller att tro på orden.
   CS

  • #7541

   Ola Samnegård
   Moderator

   Hesekieltexten handlar i allmänhet om att för Guds folk finns alltid hopp, oavsett hur hopplöst det kan verka.
   Samtidigt talar texten konkret om det kristna hoppet om kroppens uppståndelse vid den yttersta domen. Då kommer vi att uppstå med våra kroppar, det vill säga kommer kropp och själ återförenas.

   Vad innebär nu detta då de allra flesta människokroppar inte kommer finnas kvar vid den tiden? Jo, vår tro är att det som sås förgängligt uppstår oförgängligt (Första Korinthierbrevet 15:35-58). Detta tror jag innebär att vi kommer att få oförgängliga fysiska kroppar som på ett sätt är samma kroppar som vi har idag, men förhärligade och oförgängliga. Om du undrar hur det kan vara samma kropp du har nu som kommer uppstå, då atomerna i det som idag är din kropp troligen kommer vara utspridda över världen och till och med delar av andra människokroppar, tänk då på följande:

   Den dagen du föddes hade du en kropp. På ett sätt så kan man säga att det var samma kropp du har idag och kommer ha hela livet. Detta säger vi trots att vi vet att i princip alla atomer i kroppens byts ut med jämna mellanrum. Vi säger alltså att det är samma kropp fast att alla atomer är utbytta. På samma sätt kan det vara med vår uppståndna kropp en gång. På ett sätt kommer det vara samma kropp som vi har nu. Men detta behöver inte betyda att den kommer att bestå av samma atomer.

  • #7542

   Annica Cardell
   Deltagare

   lite sent svar,

   Vi ska aldrig förlora hoppet. Med Guds stöd och hjälp kan vi möta alla svårigheter och klara av dem. Vår sanna Gudstro är evig.
   Spontant hör jag psalmen Tryggare kan ingen var än Guds lilla barnaskara. Den som många av oss hört alltsedan vi var små. Liksom Bred dina vida vingar, O Jesu över mig. De gav trygghet när man var liten, synd att många barn inte får höra/lära sig dem idag nu när skolan tagit bort religionsundervisningen från schemat.

  • #7543

   Arlette Chené
   Deltagare

   Hes. 37 är för oss kristna en tydlig bild om uppståndelsen. Vi får en ny odödlig kropp som skall återförenas med vår odödliga ande. Den uppståndne Kristus skall ge oss nytt liv i nya kroppar. Vi blir en ny här av Guds tjänare och lovsångare, för evigt.

  • #7563

   Carina Sundbetg
   Deltagare

   I hesk37 tar han upp hur uppståndelsen kommer att se ut och vad som kommer hända.Den kropp vi har om vi har dött innan uppståndelsen kommer vi få en ny kropp som är odödlig och en odödlig ande och att vi ska få möta våra nära och kära,de som har tagit i mot Herren till vår far och vill leva med honom..Vi kommer bli en gudstjänare som kommer lova och prisa honom och lovsjunga honom

Visar 10 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.