Olas problematisering & läxa – 12

Etiketter: 

Visar 13 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #6112

   Ola Samnegård
   Moderator

   Först bara ett svar på Björns kommentar till min förra problematisering. Märk väl att vi är av totalt motsatta ståndpunkter här. Det Björn kallar ”en omedelbar motsägelse” är just det jag i mitt svar på läxan visar att inte är någon motsägelse, rent filosofiskt. Uppenbarligen tänker vi olika.

   Det jag vill problematisera denna gång gäller att Björns argumentation kring att det är förnuftigt att tro på den kristna Uppenbarelsen. Dels bygger den vidare på hans argument kring mening och moral som jag i mina tidigare problematiseringar 7 (inklusive läxsvar) och 8 kritiserat för att lätt kunna avfärdas ur ett ateistiskt perspektiv. Dels är jag inte heller med på steget från att inse att något varit lämpligt till förnuftigheten i att tro att det faktiskt är så. Att det hade varit lämpligt med fred på jorden gör det tyvärr ej det förnuftigt att tro att det är det.

   Det starkaste förnuftsargumentet för att tro på den kristna Uppenbarelsen menar jag istället att man kan sluta sig till från just Matteusevangeliets berättelse om den tomma graven. Detta evangelium skrevs främst riktat till judar i Rom någon gång före år 90 e Kr (själv lutar jag åt omkring år 60). I Matt 28:12-15 talas om att då texten skrivs är det en vanlig uppfattning bland judarna att det var lärjungarna som hade rövat bort kroppen. Om inte en sådan uppfattning fanns hade texten avvisats som uppenbar lögn. Alltså bekräftas den tomma graven även av de som ej trodde på uppståndelsen. Vidare bör det ses som totalt orimligt att lärjungarna rövat bort kroppen och sedan diktat ihop historien där kvinnor står som främsta vittnen för uppståndelsen, och sedan gått i döden hellre än att förneka denna historia. Om det istället skulle vara Jesusrörelsens motståndare som tagit kroppen, så skulle de definitivt visat upp den senare, för att visa att Jesus var död, vilket inte skedde. Alltså har vi goda grunder för tron på Jesu fysiska uppståndelse. Vidare har vi då även goda grunder för att lita på Uppenbarelsen sådan den förmedlas av apostlarna som gick i döden för denna tro.

   Utöver dessa argument kan förstås varje troende ha egna förnuftiga skäl till att tro på den kristna Uppenbarelsen. Kan du ge ett exempel på detta från ditt eller någon annans liv? Detta är min läxa för denna vecka. Svara genom att klicka på ”Svara’’ på detta meddelande och skriv MAX 5 meningar.

  • #6113

   Hej Ola (egna förnuftiga skäl till att tro på den kristna Uppenbarelsen) Tron ”smög” sej in i mitt liv under konfirmationstiden i Sv. kyrkan. Genom livet i kyrkan och egen bibelläsning så blev jag mer och mer befäst i min tro. Jag ser tron som en gåva av Gud som jag fått att leva. När jag ibland kommer i tvivel så hämtar jag styrka och övertygelse i bl.a vittnesbördet från den tomma graven. Att lärjungarna var villiga att gå i döden för denna uppenbarelse är tungt vägande, liksom att kristna i vår tid är beredda till det samma. Ola, tack för denna terminen och Välsignad Advent Marie-L K

  • #6117

   Ingeli Aalto
   Deltagare

   Det finns oändligt många exempel på detta genom kyrkans alla helgon och nutida vittnesbörd. Människor som av oförklarliga skäl tillfrisknat från obotliga sjukdomar eller är handikappade på olika vis, som kanske utåt sett inte är framgångsrika i världens ögon, men ändå lever sina liv till fullo och i frid med Guds nåd och sanning.
   Människor som genom sina livsval och levnadssätt blir till levande vittnen för Guds goda kraft. Och själva erfar vi genom våra samveten när vi handlar i enhet med Kristus eller ej. När vi tjänar varandra uppenbaras han. Kanske inte alltid på det sätt vi förväntar oss, men ur detta hämtar vi vår styrka.

   Ja, stort tack till både Björn och Ola för denna terminen. Det har sannerligen inte varit lätt, men en bra träning i kritiskt och analyserande tänkande som varit till nytta för mig och vi får väl också citera Björns citat av Niels Steensen…”skönast det vi inte förstår..”
   Tack även för den fysiska resan vi fick följa till olika platser!
   Välsignad Advent till alla

  • #6119

   I den mån jag skulle försöka omvända någon till kristen tro, skulle jag använda argumentet om det ”svaga”. Att det var kvinnor som fann den tomma graven. Att Jesus verkade bland fattiga, sjuka och utstötta. Att Jesus dog på ett förödmjukande sätt. Att bygga upp en ny religion på något så bakvänt är något att fundera på.

  • #6120

   I den mån jag skulle försöka omvända någon till kristen tro, skulle jag använda argumentet om det ”svaga”. Att det var kvinnor som fann den tomma graven. Att Jesus verkade bland fattiga, sjuka och utstötta. Att Jesus dog på ett förödmjukande sätt. Att bygga upp en ny religion på något så bakvänt är något att fundera på. Eva S

  • #6123

   Richard Bittner
   Deltagare

   Lovad vare Jesus Kristus!
   När jag var 19 då har jag av nyfikenhet anslutit mig till en grupp av troende studenter. Jag kan inte identifiera när exakt har jag börjat att tro, snarare har jag successivt märkt av att istället för att (som tidigare) argumentera mot den kristna tron har jag börjat att försvara den. Nu retroaktivt inser jag att gruppen säkert bad för mig.
   Jag tackar för denna kurs och önskar till Er alla välsignad advent.

  • #6124

   Gloria C. Lattke
   Deltagare

   Hej,

   Jag håller med vad Eva-Lina och Ingeli har skrivit och vill lägga till att Jesus, Guds son, kunde gå på vatten och göra likaså med sina lärjungar (Peter) för att närma sig till Honom (Mat 14:22-33). Han kunde mäta tusen människor när det var brist på mat (Markus 6:35-44) eller förvandla vatten till vin i bröllopet i Kana (Joh 2:1-11). Det är tecken att Jesus inte var en vanlig människa, att han var Gud i människoform. Till sist kan jag lägga till att när brödet och vinet förvandlats till Kristi kropp och blod vid eukaristin kan även kännas som att Guds son är där, vår mat och dryck i själen.

   / Gloria C-L

  • #6125

   Gloria C. Lattke
   Deltagare

   Hej igen,

   Jag vill också tacka för en givande kurs och den tid som vi tillsammans har fått för att tänka och reflektera.
   Tusen tack till dig Ola och Björn!

   / Gloria C-L

  • #6126

   Carina Sundberg
   Deltagare

   Jag började tidigt att gå mellan kyrkor och lära mig vad de stog för. Tog bible studier i många år i Jehovas vittnen, men med tiden ansåg jag att jag ej kunde stå för deras filosofie. Följde min dotters klass kompis till pingskyrkan och trivdes där och sedan vuxendöptr jag mig där. Men hamnade i en tid med många tankar och visste ej vad jag själv trodde på och vad jag sökte. Då jag började studerade islam från grunden och var på väg att konventet men något skrek ut ett starkt nej, samtidigt hade jag sätt hur mina vänners män behandlade sina kvinnor och det kändes fel. Så jag bad om hjälp AB vår fader i himlen att vägleda mig och ta bort denna vilsna själ jag hade. 14 Dagar efter stog jag utan för pingst och sen har jag varit kvar där. Men fortfarande är jc intresserad och vill lära mig mer om vem Gud är för man blir aldrig full lärd och samtidigt stärker man i sin tro som jag har gjort. Så man blir aldrig full lärd vem Gud är. Sen var bönen kan göra för människorna omkring en är helt fantastiskt.

  • #6128

   Riccardo Pillay
   Deltagare

   Hej Ola tack för den här omgången och dina kloka funderingar.
   Det är berättelsen av lärjungarna om kungen som föds i en stall och rider in till Jerusalem på en åsna bara för att dö på korset och uppstå efter 3 dagar. Ingen hjälte historia som Kung David men ack så underbar.

  • #6133

   Leticia Serrano
   Deltagare

   Eftersom kyrkan finns fortfarande och bevaras den största skatt nämligen Eukaristin. Samma Jesus som föddes i Bethlehem och dog korsfäst är idag i tabernakelt. Jag behöver ingen mer än detta underbart och kärleksfull bevis för att tro på uppenbarelse.

  • #6134

   Ola Samnegård
   Moderator

   Utöver dessa argument kan förstås varje troende ha egna förnuftiga skäl till att tro på den kristna Uppenbarelsen. Kan du ge ett exempel på detta från ditt eller någon annans liv
   Kristendomens framhävande av det svaga är knappast något mänskligt påhitt. Än mindre går det att förklara hur en sådan lära skulle överlevt 2000 år i en enbart evolutionistisk värld styrd av den starkes överlevnad. Ändå går även i vår tid kristna i döden för tron på Jesus. Och ännu fler är vi som av egen erfarenhet kan vittna om hur den kristna tron ger styrka att bära svaghet. Samtidigt är vi inte så få som själva menar oss ha erfarenhet av spektakulära mirakel, såsom oförklarliga tillfriskanden, i Jesu namn. Hur stor trovärdighet det är förnuftigt att lägga vid sådana vittnesmål, varierar från person till person.

   Om Olle ser på lottodragningen på TV att han vunnit 42 miljoner, men tappar lotten så den förstörs innan han kvitterat ut vinsten, är det ändå rationellt för Olle att tro att det var precis så. Men för de som ger ut vinsten och ej känner Olle är det absolut ej rationellt att tro på Olles historia. I Olles bekantskapskrets kommer rationaliteten i att tro på Olles historia variera från person till person, beroende på deras tidigare erfarenheter av Olles trovärdighet.

   På samma sätt tänker jag mig att det är med mirakelberättelser, både från historia och nutid. För de som vill veta mer om mina egna och några andras personliga skäl som lett oss till en katolsk tro, kan jag varmt rekommendera vårens kurs ”DÄRFÖR”. Mer info kommer inom kort.

  • #6136

   Hej Ola
   Jag hann inte tänka klart på den här veckans läxa. Får väl fortsätta min tankegången under juletiden.
   Vill bara tacka dig för den här terminen och önska dig och alla andra på den här kursenen riktigt God Jul och Gott Nytt år.

   Mvh
   Olga

  • #6143

   Arlette Chené
   Deltagare

   Jag är född katolik och tron har aldrig varit något problem för mig. Däremot har min relation med Kristus fördjupat under mitt liv av de svårigheter och bönesvar jag har upplevt. Ibland har bönesvar varit så uppenbart och otroligt att jag bara kunde vara tyst i tacksamhet. Dessutom, läser man kyrkohistoria inser man att Kyrkan har överlevt trots alla ”omedvetna” försök av Kyrkans egen ledning under 2000 år att förgöra den. Det som är upplyftande är vissa människors liv och död: med serenitet, glädje, mod, mötte de livets kriser och litade alltid på Herren. Jag har mött flera ananyma heliga i mitt liv och de har påverkat mig och visat hur ett liv som kristen bör vara. Att leva som man lär är trovärdigt i andras ögon.

Visar 13 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.