DEL 4 LÄXA FRÅN BJÖRN

Etiketter: 

Visar 11 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #5739

   En man hamnar i fängelse för ett brott han gjorde för länge sen. ”Men jag är inte samma person idag” säger han ”Varför straffas jag då?” Bra fråga! På vilket sätt möter vi här förändringens problem?

  • #5740

   Annica Cardell
   Deltagare

   Visst är det positivt att mannen förändrats, och inte längre utför onda handlingar. Men mannen är samma person även om han åldrats och förnekar den han var då, alltså samma och annorlunda på samma gång. Och brottet kvarstår ju ändå, man kan inte backa bandet. En handling kan bli förlåten, men aldrig ogjord. Så tiden spelar ingen roll, han måste ändå ta ansvar för sin gärning.

   Annica C

  • #5743

   Ingeli Aalto
   Deltagare

   Även om han som person förändrats och insett sitt brott kan det inte göras ogjort. Alla handlingar står vi till svars för och enda sättet att bli fri från dem och förlåtas är att erkänna dem och göra bot för dem. Här krävs en offerhandling. För medmänniskan gäller att förlåta, men inte glömma. Endast Gud dömer och kan se till alla omständigheter och dessvärre får många offra sina liv för andras brott.
   Ingeli A

   • #5746

    Riccardo Pillay
    Deltagare

    Om han har ”förändrats” borde han vilja avtjäna sitt straff och inte försöka komma undan genom att skrika ”varför straffas jag då?” Vad har då förändrats i hans person kan man undra.

  • #5747

   Carina Sundberg
   Deltagare

   Människan åldras hela tiden från en bebis till en gammal man .Så gjorde han brottet som ung och fick fängelse för detta så kan han ej som gammal göra detta ogjort. Allt vi gör i livet får vi stå för ,så det enda sättet är att erkänna sitt brott det brott vi har gjort och genom det blir vi fri och förlåten.Här krävs att personen sonar sitt brott så kallad offerhandling .Det är endast den högste guden som kan döma och även kan se helheten i allt vi gör i handlingar i livet.Vi kan endast förlåta den som har begått brottet även om vi ej vill denna människan som vän mer.
   C

  • #5749

   Hej Björn,
   Egentligen är det inget problem. Mannen ska bli straffad för det brott han begått, inte vem han är, har varit eller blivit. Brottet är däremot likadant nu som när det gjordes. Jag tänker på det du sa i video 3. Du var Björn när du var liten och du är Björn nu. Under åren som har gått har du utvecklats, ändrats lite grand och fått kunskaper och erfarenheter, men du är fortfarande Björn, den unika Björn du är född till. Man gör goda och dåliga gärningar. De dåliga gärningarna kan vi katoliker bikta oss för och få förlåtelse och/eller ett påbud.

  • #5750

   Richard Bittner
   Deltagare

   Lovad vare Jesus Kristus!

   Man har hamnat i fängelse för att man bröt mot lagen. Varje sådant brott orsakar någon skada antingen till en annan människa eller till samhälle. Man kan ändra sin förhållning till sin tidigare handling och bli ”ny” genom att ångra det. Skadan som är kvar måste dock ersättas och i detta fall betalar man med sin frihet.
   Sammanfattningsvis kan brottet bli förlåten men det måste ersättas ändå och därför Kristi kors.

  • #5752

   Låt säga att personen är 30 år när han begår brottet och nu är han 50 år, som exempel. Hans undanflykt att han inte är samma person nu som då stämmer ju, MEN han har fortfarande med sej i sitt liv den 30 åring han en gång var och begick brottet. Han minns det och kan beskriva hur det gick till. Nu ska ”30 åringen” ta sitt straff för det och inte för den 50 åring han nu är. Förhoppningsvis tycker 50 åringen att det kännas skönt att känna sej försonad med sina 20 år gamla minnen. Marie-Louise K

  • #5756

   Jonas Alberg
   Deltagare

   En person har en kroppslig sida som hålls samman även om celler och allt bytts ut, och det är en förändring men den är inte relevant i moraliskt hänseende där personens icke-kroppsliga sida, medvetande m.m. inbegripet förmågan att välja mellan det goda och onda är avgörande för ansvaret och straffet tar inte sikte på den man är utan det man gjort, och gör sig gällande även om personen ändrats med nya erfarenheter och insikter ; det gjorda kan inte göras ogjort och ansvaret ligger kvar på ”personen” vars identitet i nu förevarande hänseende är intakt /Jonas A

  • #5760

   Gloria C. Lattke
   Deltagare

   Hej på Er alla,

   Mannen som begick brottet för en tid sedan är samma man som är straffad nu, oavsett om brottet ägde rum för flera år sedan. Handlingen kan inte uppstå från inget, någon måste ha begått brottet och har gjort illa / orsakat bekymmer hos andra. Å andra sidan kan mannen påstå att han inte är densamma person nu, d. v. s. att hans beteende nu inte är densamma än när brottet begicks. Han har visst förändrats och begår inte något brott nu, men handlingen kvarstår som ett brott och kan inte vara ogjort.
   Brott som begåtts är alltid ett brott, även om personen har förändrats i beteende. / Gloria C-L

  • #5762

   Ingen skulle kunna dömas om man tillämpar detta synsätt. Alla brottslingar skulle gå fria och utsätta andra för fara. Man får stå för det man har gjort, för att samhället och den enskilde behöver skyddas. Om en brottsling har förändrats till det bättre kan man säga till honom att man ser detta, och att han kan leva sitt liv i fängelset utifrån denna förändring och göra gott inne i fängelset. Han kan vara ”sitt bästa jag” där

  • #5766

   Leticia Serrano
   Deltagare

   Personen är samma även om den har förädrats. Om man skulle vara en annan person på grund av förändring då ingen kunde känna sig själv varje dag. Det finns en grundläggande i oss som håller vår identitet oberoende på förändringen. Ja man kan ändra sig men samtidigt är fortfarande sig själv i kontinuitet.

  • #5770

   Mikaela Engdahl
   Deltagare

   Fastän personen har förändrats består handlingarna. De förblir inte ogjorda. Men det kan även bero på hur länge sedan det var som handlingen utfördes, vissa brott kan i dag inte rubriceras som brott. Det är därför det finns preskriptionstid för allt utom mord. Men det viktigaste är att personen visste att det var en brottslig handling när det utfördes. Om en person säger sig ha förändras bör denne också vilja sona sin handling på något vis. Mikaela och Roger E.

Visar 11 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.