DÄRFÖR UPPGIFT NUMMER 11-12

Etiketter: 

Visar 10 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #6673

   Ola Samnegård
   Moderator

   Se Lektion 11 & 12, när de kommit upp. Lägg särskilt märke till de spår i mitt liv som kan tänkas peka fram mot min omvändelse / konversion som tas upp och rubriksätts med text i filmen. Välj ut ett av dessa och skriv och berätta om någon liknande erfarenhet ur ditt eller någon annans liv.

  • #6677

   Ola Samnegård
   Moderator

   Det är som sagt här ni ska svara ang både Lektion 11 & 12.

  • #6680

   Det som jag alltid tycker är det roligaste och mest intressanta med konversionsberättelser är detta att man kan se Guds verk i backspegeln. Alla dessa omständigheter, händelser och inte minst möten med andra människor som man först i efterhand förstår var av avgörande betydelse för vägen framåt. Eftersom Katolska kyrkan är så liten i Sverige och kunskapen om den i stort sett obefintlig tror jag att mötet med andra katoliker många gånger är avgörande. Det är väl därför det är så viktigt för var och en av oss att försöka vara öppen för alla de frågor och funderingar som människor har – om de nu vågar fråga förstås. Jag kan också känna igen mig denna längtan efter något ”mera” något ”djupare” som man inte ens vet att man söker förrän man en dag plötsligt förnimmer sanningen.
   Ann-Marie

  • #6683

   Gloria C. Lattke
   Deltagare

   ”Erfarenheten av att korset läker”. Det är så vackert att se hur något som kunde vara jobbigt får ett annat perspektiv på det hela (som i Olas berättelse) Lidande har i sig en helande effekt. När jag har mått dåligt har jag alltid hittat Gud i närheten, genom bön hittar jag frid t. ex. Man ser att man inte ska vara rädd, för att Han är med oss alltid, om vi låter Honom vara där för att se till att såren läker.

   / Gloria C-L

   • Det här svaret redigerades för 3 dagar, 17 timmar sedan av Gloria C. Lattke.
  • #6685

   Arlette Chené
   Deltagare

   En komplettering kanske till min sista läxa. Att läsa en god bok (av Anders Piltz t.ex.) kan vara oerhört välgörande och skapa en aha-upplevelse. En annan av mina favoriter är J. Ratzinger. De når en i djupet utan att vara för svåra att begripa. Ratzinger har en gång gett mig ett svar jag har letat efter i åratal. Jag har också läst en skrift där Gunnel Vallquist uppmanar till olydnad och talar om andra kontroversiella frågor och blev så irriterad att jag aldrig mer har läst något av henne.
   En sak till som är lysande: glädje och kärleken i vissa nunnors ögon. De är vanliga människor men det finns något hos dem som transcenderar det vanliga. De visar ett ljus som kommer någon annanstans ifrån. Med blotta sin existens vittnar de om Den de har vigt sina liv åt. Jag har mött ett par sådana nunnor i mitt liv och de har markerat det. Det var gott att läsa att Ola också la märke till dessa speciella människor/författare.

  • #6687

   Att läsa en bok kan leda till att ”hinder” i det man lärt om religion försvinner eller blir mindre. Man får nya infallsvinklar och förklaringar på frågor man burit på.. At För mig har två böcker varit viktiga. Den ena är ”Ur svenska hjärtans djup” av Stanley Sjöberg. Den andra är ”Herr Gud, det är Anna”. Eva S

  • #6690

   Leticia Serrano
   Deltagare

   insikt i betydelsenadav Guds och korsoffer är en sammanfattning av vad som är den starkaste anledningen till att Ola drabbades djup i hjärtat och ändrades sitt personliga relationen med Gud.
   När jag började plugga och förstå på djupet tron fick jag stor glädje och önskan att leva på riktigt enligt Guds vilja. Insikten att den levande Gud förväntade sig mitt personlig svar var så stark att jag skämdes över dessa år av att uppfylla kristna plikter utan kärlek.

  • #6691

   Richard Bittner
   Deltagare

   Lovad vare Jesus Kristus!

   ”Vikten av de kristnas enhet” Den 27 augusti 2002 har Jungfru Maria uppenbarat sig i Dzublik (en liten by i väst Ukraina) där hon sade sig komma som ”Alla kristnas moder”. Det geografiska området är viktigt för att här bor romersk- och grekokatoliker ihop med de ortodoxa kristna. Ukraina är ett gammal centrum av den europeiska kristendomen och katolicismen. Det kallades tidigare ”Kyjevska Rus” och det lär komma att spela stor roll i den framtida ”alla kristnas enhet”. Att samla alla får i ett och samma fårahus dock överstiger våra möjligheter och därför det kommer att vara den Helige Andes verk.

  • #6693

   Carina Sundberg
   Deltagare

   Här gick jag på överskriften chocken.
   Ola själv är uppvuxen i en frikyrklig församling där bönen och lovsången är viktig inte i början för de fanns många frågeställningar i hans uppväxt angående kyrkan och tron. Genom att jag själv har varit sökande och gått från kyrka till kyrka. Endå är jag konfermerad i svenska kyrkan. Men ju äldre jag blev såg jag hur svenska kyrkan förändrades i tankar och även splittring inom den svenska kyrkan. Fick kontakt med pingst mycket tidigt via en en kör som åkte runt i skärgården och sjöng och prisade herren, hade kontakt en längre tid med en av dem från Umeå pingst kyrka som även har varit på tv. Vi bollade mycket om tron och vem var Jesus och var stog kyrkan i förhållande till biblen. Sen tappa jag kontakten flyttade efter gymnasiet till Östergötland där jag blev vän med en från frälsningsarmén och började följa dem på möten av olika slag, men kände mig ej hemma där, Hade bible studier med Jehovas vittnen i 10 år men kände detta var ej min grej,,. Mina tankar skildes mycket från deras. Jag testade baptist kyrkan ett tag kände mig ej hemma där heller riktigt. Sen fick jag kontakt med en av min dotters vänners föräldrar och hon fick mig komma på ett av deras möten i pingst. Just då kändes de bra men de fanns fråge tecken om varför folk lyfte sina händer och prickade och ropade på herren och tungetalet som var mig främmande. Jag döpte mig efter en tid men sen hände det något inom mig en religiös kris så jag började studera islam och var inne för att koventera. Men hamnade i en sitvation som gjorde att jag verkligen fråga satte islam, jag bad om hjälp från herren vad vill du med mitt liv. Det slutade att jag fick böne svar och efter 10 år var jag tillbaka i pingst och var aktiv gick kurser med mer. Den verkliga resan började när jag började på Marias folkhögskola och börja läsa på distans biblen med Björn mycket föll på plats, många frågor jag ej hade fått svar på kom ner dumpande den enna efter den andra. Samtidigt började min fråge sättning av hur min kyrka såg på biblen och deras tolkning och hur gudstjänsterna var Detta fortsatte sagta ta form inom mig, sedan efter det började utbildningen katolsk filosofie som öppnade upp nya syne sätt att tänka vem gud är. De slutliga var de som hade konverterade, där öppnade nytt tankesätt för mig hur står kyrkan tillförhållande med biblen. Vad skiljer den lutherska kyrkan till den katolska. Såg jag tog mig till den katolska kyrkan. Jag känner mig trygg i kyrkans normer den är klar och tydlig. Även om jag frågesätter så står endå kyrkan fast i sin grund som finns i katesesen.Sen så känns det bra att man har helgonen som hjälper till att be för oss. Sen att man har Jungfru Maria som man kan be om hjälp, att be för mig, Det känns skönt. Så det är en spännande resa som har tagit form i mitt liv och det känns så skönt.

  • #6694

   De flesta av de trådar som Ola tar upp tycker jag inte direkt pekar på att man vill eller måste konvertera. De är ganska allmängiltiga, passar in i de flesta kristna sammanhangen. Det är gripande att ta del i Olas öppenhjärtiga berättelser om har han gång på gång blir sviken av sådana som han trodde var hans vänner. Han måste vara en stark person, utrustad med en god humor. Hans upplevelser som nu ( i slutet av föredraget) börjar dra mot Katolska kyrkan är sådana han får när han lär känna katoliker eller tar del av katolska förkunnelse. De personliga mötena är viktiga. Han visar stor katolsk tro när han reagerar på Gunvor Vallquist uppmaning att visa öppet trots mot vad Katolska kyrkan lär när det gäller kommunionen. Här visade Gunvor V. en otrolig respektlöshet! Jag har precis som Ola upplevde det fått ut mycket i de personliga mötena med katoliker som dels varit nyliga konvertiter eller gamla kyrkomedlemmar. Till sist har jag kopierat en mening från ett inlägg av Ann-Marie Sjöberg, se nedan. Det är också min upplevelse. Marie-L K

   ” Jag kan också känna igen mig denna längtan efter något ”mera” något ”djupare” som man inte ens vet att man söker förrän man en dag plötsligt förnimmer sanningen.”

  • #6695

   Johannes Osvath
   Deltagare

   När man får en djupare insikt av vad trons olika mysterier innebär växer något inom en. Genom sökande av förklaringar som kan förenas med ens känslomässiga förståelse blir tron mer grundad. Jag tänker på insikten som Ola berättar om Gud människoblivande och korsoffer visar hur en förståelse stärker insikten. Ungefär som ett pussel som faller på plats.

   Johannes O

Visar 10 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.